Orthodontie in Haarlem door H. A. Hofman

Wil je graag wat meer weten over orthodontie? Hieronder beantwoordt onze orthodontist de meestgestelde vragen. Zijn jouw vragen nog niet beantwoord? Praat er eens over met iemand die ook een beugel heeft gehad. Of neem contact op met Orthodontiepraktijk H. A. Hofman.

Neem contact op met Orthodontiepraktijk H. A. Hofman

Wat is een orthodontist

Een orthodontist is een specialist. Na de gewone universitaire opleiding tot tandarts heeft een orthodontist zich in de orthodontie (gebitsregulatie) gespecialiseerd. De opleiding duurt 4 jaar en wordt aan de universiteit gegeven.

Welke beugel krijg ik?

Om te weten welke beugel nodig is wordt eerst een onderzoek gedaan. Daarvoor is het nodig om (röntgen)foto's te maken en gipsmodellen van het gebit.

De orthodontist maakt daarmee een behandelingsplan en bepaalt welke beugel(s) daarvoor gebruikt worden. Als je een beugel krijgt van de orthodontist gaan de controles bij de tandarts gewoon door, om bijvoorbeeld gaatjes op te sporen of tandsteen weg te halen.

Meld je aan voor een beugel

Waarom een beugel

Met een gebit moet je kunnen kauwen, bijten en spreken. Om dat goed te kunnen doen is het noodzakelijk dat de tanden en kiezen goed op elkaar passen. Soms groeien tanden en kaken echter scheef waardoor ze niet goed op elkaar passen.


Het doel van orthodontie is om een regelmatig gebit te maken, dat goed functioneert en er mooi uitziet. Orthodontie betekent letterlijk: rechte tand. Het is een vakgebied dat al lang bestaat, want al in 1728 is beschreven hoe tanden met een beugel verplaatst kunnen worden.


Een beugel helpt niet alleen om de kauwfunctie van het gebit te verbeteren, een verzorgde mond is ook mooi én gezond.

Welke soorten beugels zijn er?

Er bestaan buitenboordbeugels die je zelf in en uit kunt doen. Zo'n buitenboordbeugel zit vast met een nekbandje of een kapje op je hoofd. Ook bestaan er losse beugels in de vorm van een plastic plaatje dat op de bovenkaak past en met veertjes tegen de tanden en kiezen duwt. Soms zit er een schroef in de beugel om de kaak breder te maken.


Een ander soort plastic beugel is de activator, door veel mensen blokbeugel genoemd. Het is een beugel die de kaak dwingt om in een bepaalde stand dicht te bijten, bijvoorbeeld met je onderkaak een stuk naar voren.


Een 'slotjes-beugel' zit vastgeplakt op je tanden waardoor je de beugel dus niet zelf uit je mond kunt halen. De slotjes op je tanden bestaan meestal uit een klein blokje van roestvrij staal waar een veerkrachtig draadje precies in past. Vaak worden ook nog veertjes of elastiekjes gebruikt om de tanden en kiezen langs de draad te verplaatsen. 

Wat voel je van een beugel?

Als de beugel pas kort in je mond zit moet je er natuurlijk even aan wennen. Tanden en kiezen kunnen gevoelig worden en soms ontstaan er wat ruwe plekjes aan de binnenkant van je wang of lip. Je krijgt uitleg over wat je kunt doen om er zo min mogelijk last van te hebben maar soms moet je even doorzetten. Na een paar dagen ben je eraan gewend en is de overlast verdwenen.

Wanneer krijg ik een beugel?

Als blijkt dat de groei van de kaken moet worden bijgestuurd dan is het belangrijk om dat deel van de behandeling tijdens de groei te doen. Groei bijsturen is aan leeftijd gebonden maar rechtzetten van tanden niet, dat kan bij zowel kinderen als volwassenen. Veel kinderen hebben beugels in groep acht van het basisonderwijs en in de eerste twee klassen van de middelbare school.

Wat kost een beugel?

Wat moet ik zelf doen aan mijn beugel?

Je moet regelmatig voor een controle naar de orthodontist om de beugel op tijd te laten bijstellen. Om snel een goed resultaat te behalen is het belangrijk dat je goed poetst. Met een vaste beugel is het extra moeilijk om je gebit goed schoon te maken maar het kan natuurlijk wel. Hoe lang een orthodontische behandeling duurt, is niet alleen afhankelijk van de ernst van de afwijking maar ook van je eigen inzet en medewerking tijdens de behandeling. Het is belangrijk dat je de beugel draagt volgens instructie.

Neem contact op

Wanneer is de orthodontische behandeling klaar?

Omdat de groei en ontwikkeling van mensen een heel leven lang doorgaat, blijft de stand van het gebit tijdens het leven veranderen. Dit geldt zowel voor mensen die vroeger een beugel hebben gehad als voor mensen zonder correcties aan het gebit.


Een orthodontische behandeling kent een actieve behandelperiode en een retentieperiode. De actieve behandelingsperiode is meestal tussen de 1 en 3 jaar. Daarna is het nodig om retentie-apparatuur te dragen zoals een spalkje (een draadje dat achter de snijtanden is vastgezet) of gedurende langere tijd een uitneembare beugel tijdens het slapen. Als de retentie-apparatuur niet goed gedragen en/of onderhouden wordt zullen er weer veranderingen optreden in de stand van het gebit.

Wanneer krijg ik een beugel?

Als blijkt dat de groei van de kaken moet worden bijgestuurd dan is het belangrijk om dat deel van de behandeling tijdens de groei te doen. Groei bijsturen is aan leeftijd gebonden maar rechtzetten van tanden niet, dat kan bij zowel kinderen als volwassenen. Veel kinderen hebben beugels in groep acht van het basisonderwijs en in de eerste twee klassen van de middelbare school.

Orthodontiepraktijk H. A. Hofman
Westerhoutpark 6 
2012 JM Haarlem

KVK 34085693

Privacyverklaring

Contactgegevens

 023 - 532 73 33

 023 - 542 46 77

 ha.hofman@orthohaarlem.nl

Openingstijden

Maandag 08:30 - 12:30 14:00 - 16:30

Dinsdag - Vrijdag 08:30 - 12:30 13:15 - 17:00

Telefonisch bereikbaar van ma t/m vr 9:00 - 12:00 en 14:00 - 16:30 uur.